Geschiedenis

Onze geschiedenis: van smederij naar gevelbouw

1897

Voor de oprichting van Th. Thoonen Nijmegen b.v. gaan we terug naar 1897. Dan begin Theo Thoonen in Hees (thans Nijmegen) zijn smederij.

1930

Zoon Wim Thoonen neemt de smederij over. Naast het staal en smeedwerk, leverde Thoonen rijwielen.

1950

Rond deze tijd wordt de winkel uitgebreid met haarden, kachels, wasmachines, centrifuges, speelgoed, cadeauartikelen en huishoudelijke artikelen.

1955

De fietsenwinkel, deze is nog altijd in de familie, gaat apart verder.

1959

Zoon Theo Thoonen neemt de smederij over. Dit is de 3e generatie. Het smidswerk blijft, maar Theo kijkt vooruit. Theo gaat steeds meer stalen ramen produceren.

1965

De winkel voor huishoudelijke artikelen wordt gesloten.

Nadat ook de productie van aluminium ramen zijn intrede maakt, gaat Th. Thoonen Nijmegen b.v. zich steeds meer toeleggen op het produceren van winkelpuien. Dat wordt een succes. In heel Nederland, maar ook daar buiten maakt Thoonen naam met de winkelpuien. Projectbureaus en winkelbouwers werken in een bouwteam samen met Thoonen Metaalbouw.

Daarnaast bouwt Thoonen Metaalbouw, door samenwerking met o.a. Rabobank, kennis op in de beveiliging van ramen en deuren. Deze knowhow vindt later zijn toepassing bij de kogelwerende balies bij tankstations en de toegangssluizen bij o.a. juweliers en casino’s. Thoonen is naast aluminium, de stalen ramen en deuren blijven produceren, voor zowel in de buitengevel, maar ook als binnendeur mag de stalen deur weer gezien worden. Ook hardglasproducten als deuren, wanden, winkelpuien en balustrades behoord tot het specialisme van het bedrijf.

1996

Miriam en Ronald nemen het bedrijf, als 4e generatie, over. De automatisering doet zijn intrede binnen het bedrijf. Daarmee groeien de mogelijkheden voor de onderneming. Maar ook de automatisering binnen het product doet zijn intrede. Met toepassingen en innovaties op het gebied van o.a. beveiliging, huisautomatisering en domotica loopt het bedrijf voorop in de branche. Ook wordt er continu gezocht naar nieuwe toepassingen in de gevels, zoals verwarmde beglazing. Daarnaast produceert het bedrijf messing ramen, deuren, gevels en winkelpuien.

Miriam en Ronald hechten sterk aan de uitstraling van het familiebedrijf.

1997

Thoonen Metaalbouw bestaat 100 jaar. Op dat moment krijgt het bedrijf het predicaat van Hofleverancier.

2014

Miriam en Ronald worden benoemd tot De Nijmeegs Ondernemer van 2014.